De Kunst van Smaak: Suzanne's Reis bij The Good Companion | TGC

De Kunst van Smaak: Suzanne's Reis bij The Good Companion | TGC

Ontdek The Good Companion, een culinair visrestaurant in hartje Amsterdam. Suzanne, ooit chef en nu onze gepassioneerde wijnspecialist, maakt jouw ervaring uniek met smaakvolle verhalen. Van kunstgeschiedenis naar keukenexpertise, zij creëert magie in gerecht- en wijncombinaties. Als dynamische teamleider brengt ze haar kennis van kunst, keuken, en gastvrijheid tot leven. Bij The Good Companion gaat het niet alleen om heerlijk eten, maar ook om de perfecte harmonie tussen gerechten en wijnen. Laat Suzanne je meenemen op een culinaire reis vol creativiteit en liefde voor wijn. Ontdek Amsterdam's top visrestaurant in de Jordaan, met heerlijke wijnen, creatieve visgerechten en verrukkelijke oesters.

Seacuterie Lunch Special!

TGC | Beste Visrestaurant Amsterdam Centrum | The Good Companion | Beste Restaurant Jordaan | Visrestaurant in de Jordaan, Amsterdam Centrum | Oesters Visbar Amsterdam Centrum | Oysters and Seafood Amsterdam | Fish Amsterdam City Centre |  Seacuterie

Seacuterie bij The Good Companion

Maandelijkse Lunch Specials vanaf 26 november

Bij The Good Companion | TGC staan we vanaf zondag 26 november maandelijks met een Thema Lunch Special voor je klaar. Een zondagmiddag vol gezelligheid en goed eten. We nodigen je uit om aan te schuiven voor deze ervaring, vol met nieuwe smaken, verse vis en goed gezelschap.

Wat staat er op het menu?

Op zondag 26 november, trappen we af met ‘Seacuterie’, waarbij je je kunt laten verrassen door een gevarieerde selectie Seacuterie. Naast Seacuterie blijft onze reguliere menukaart natuurlijk volledig beschikbaar, zodat er voor ieder wat wils is. Ook zullen we een paar bijpassende topwijnen opentrekken. Bereid je voor om verrast te worden! Reserveer jij alvast jouw plekje? Tot snel bij The Good Companion!

Op de hoogte blijven van de komende edities? Houd onze Instagram in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

5 tips om duurzamer te eten!

Veel mensen proberen het al, maar toch blijkt het vaak moeilijk om duurzaam te eten. Want waar moet je nou precies op letten? Wij hebben 5 tips op een rij gezet om het je iets makkelijker te maken.

1.     Doe slim je boodschappen

Ga één of twee keer per week boodschappen doen en koop zo in dat je genoeg hebt voor de rest van de week. Dit scheelt ook weer in de portemonnee omdat je niet elke dag dat extra dingetje in je mandje gooit. Hierdoor gooi je ook minder weg! Het klinkt als veel werk, maar als je hier even aandacht aan besteedt, dan pakt het beter uit!

2.     Maak gebruik van je restjes

Om even door te gaan op puntje 1, houd je iets over? Plan dan een avondje met restjes in. Scheelt weer koken en lekker is het toch al, want je hebt het al een keer gegeten. 😉 Krijg je het niet op? Vries het in! Side tip: kook wel iets wat je kan bewaren of invriezen.

3.     Eet lokaal!

Lokaal? Hoe lokaal precies? In principe alles wat uit Nederland komt, maar wel seizoensgebonden! Experimenteer met Hollandse groenten, maak iets nieuws en zet je ecologische voetafdruk. Nog een side tip: koop een groente en fruit kalender, dan weet je precies wanneer welke groenten en fruit in het seizoen zijn.

4.     Eet minder rood (en bewerkt) vlees

Vlees heeft toch wel een heel hoog impact op ons milieu. Dus iets minder daarvan eten kan absoluut geen kwaad. En als je dan toch een lekker stukje vlees wilt, speur de biologische afdeling af, het smaakt echt beter!

5.     Kies een visje met een keurmerk

Vis eten kunnen wij ook beter! Kijk goed of jouw visje een ASC of MSC-keurmerk heeft, dan weet je dat hij of duurzaam is gekweekt of duurzaam is gevangen. Zoals onze visjes op de kaart!

Geen zin om zelf aan de slag te gaan?

We maken natuurlijk graag een duurzaam visje voor je! Reserveren doe je hier.

Recept: Visplankje voor kerst!

TGC | Beste Visrestaurant Amsterdam Centrum | The Good Companion | Beste Restaurant Jordaan | Visrestaurant in de Jordaan, Amsterdam Centrum | Oesters Visbar Amsterdam Centrum | Oysters and Seafood Amsterdam | Fish Amsterdam City Centre |  Seacuterie

Lekker, simpel maar wel imposant! Dit recept is speciaal bedacht voor de gezellige borrel avonden, zoals met Kerst. Een hapje vooraf is toch altijd lekker. Wat ligt er op het plankje?

- Zelfgemaakte Ansjovis boter; het kost je maar 10 minuutjes om te maken maar net iets lekkerder op dat warme stukje brood uit de oven.

- Makreel paté met Ras el Hanout Chutney; maak hier extra veel van... je wilt niet dat deze op raakt ;)

- Escabeche Mosselen; In ons restaurant is dit typisch een gerecht wat we af en toe maken als we wat vis of Mosselen over hebben. Door ze op deze Spaanse wijze in het zuur te leggen kan je er nog minimaal een maand van genieten! Logisch dat je thuis niet zomaar wat mosselen over hebt. In dit recept gebruiken we verse Mosselen die we eerst even kort open stomen in witte wijn.

- Gerookte Heilbot – een paar plakjes oer Hollandse gerookte heilbot maakt het plankje helemaal af.

Klaar om aan de slag te gaan? Bekijk het volledige recept hieronder!

Ansjovisboter

Actieve tijd: 10min
Gehele tijd: 10min
Aantal personen: 6-10 personen

Ingrediënten

-       Blikje ansjovis (MSC)
-       1 pakje ongezouten roomboter (250g)
-       2el fijngesneden bieslook
-       2el fijngesneden peterselie

Bereiding

1.     Snijd de boter in kleine blokjes en laat deze zacht worden.
2.    Snijd ondertussen alle ingrediënten fijn, ook de ansjovis.
3.    Wanneer de boter zacht is, kun je gemakkelijk alles door de boter mengen met een spatel.

Profi-tip

Om de ansjovisboter mooi te presenteren is het leuk om er rolletjes van te maken. Om dit te doen leg je een stuk vershoudfolie op een schone ondergrond. Schep de boter in het midden van de folie in een langwerpige vorm (dwars). Vouw de folie aan één kant om de boter heen en draai deze vervolgens door zodat je een ‘worst’ vormt. Door de uiteinden strak tegendraads aan te draaien zorg je ervoor dat de rol boter strak op elkaar zit. Leg de boter nog even in de koeling om weer stijf te worden. Daarna kun je er mooie plakjes van snijden. (vergeet niet het folietje even weg te halen ;)).

Makreelpaté

Actieve tijd: 10min
Gehele tijd: 10min
Aantal personen: 6-10 personen

Ingrediënten

-       1 gerookte makreel
-       1el roomkaas
-       1el crème fraiche
-       Klein handje fijngesneden bieslook
-       Klein handje fijngesneden peterselie
-       Rasp en sap van 1 citroen
-       1tl fijn zeezout
-       3-5 druppels tabasco 

Bereiding

1.     Verwijder de huid, graten en kop van de makreel door deze helemaal kaal te plukken. Doe dit eerst wat grof en vang je ‘schone’ vlees op in een kom. Laat daarna al het schone vlees nog een keer door je handen gaan om te controleren of er nog graten in zitten.

2.     Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de kom met makreel en meng het door elkaar. Dat mag best redelijk stevig met een vork zodat je een wat fijnere structuur krijgt. Breng eventueel nog wat meer op smaak met peper, zout, tabasco en citroensap. Et voila!

Ras el hanout chutney

Actieve tijd: 15min
Gehele tijd: 30min
Aantal personen: 6-10 personen

Ingrediënten

-       250g franse ui, in ringen gesneden
-       45g witte wijnazijn
-       45g geleisuiker
-       ½ tl Ras el hanout kruiden
-       Heel klein beetje cayennepeper

Bereiding

Snijd de uien in dunne ringen en fruit deze aan in een pan met olie op laag vuur. Het is belangrijk dat de uien niet aanbakken. Voeg na 5 min. de ras el hanout kruiden toe. Als de uien glazig zijn en vocht loslaten, kun je de suiker toevoegen en de karamelisatie op gang brengen. Laat ze 10-15 min. verder karameliseren en voeg vervolgens de witte wijnazijn toe. Laat het geheel trekken tot de uien mooi zacht zijn geworden. Daarna op smaak brengen met de cayennepeper en evt nog wat extra suiker om hem zoeter te maken als dat nodig is. Maak hem niet te zoet, hij moet ook nog wat frisheid hebben voor bij de makreelpaté. 

Escabeche Mosselen

Actieve tijd: 15min
Gehele tijd: 24u
Aantal personen: 6-10 personen

In ons restaurant is dit typisch een gerecht wat we af en toe maken als we wat vis of mosselen over hebben. Door ze op deze Spaanse wijze in het zuur te leggen kun je er nog minimaal een maand van genieten! Logisch dat je thuis niet zomaar wat mosselen over hebt. In dit recept gebruiken we verse mosselen die we eerst even kort open stomen in witte wijn.

Ingrediënten

 Mosselen

-       1kg mosselen
-       Klein sjalotje, gesnipperd
-       ½ teen knoflook, fijngesneden
-       200ml witte wijn 

Escabeche

-       100g sjalot, gesnipperd
-       2x bospeen in dunne schijfjes
-       1x stengel bleekselderij
-       16g knoflook, fijngesneden
-       8x citroenschijf (ca. 1 grote citroen)
-       16g paprikapoeder (Spaanse)
-       60ml witte wijnazijn
-       16 zwarte peperkorrels
-       Ingekookt kookvocht van de mosselen
-       8g rozemarijn tak
-       8g tijm tak
-       16g laurierblad
-       16g zout 

Bereiding 

1.     Begin met het open stomen van de mosselen. Zet een zo breed mogelijke pan op het vuur en laat goed warm worden. Fruit sjalot en knoflook even kort aan en voeg de mosselen toe. Blus ze direct af met de witte wijn. Doe de deksel op de pan en zorg dat het vuur helemaal hoog staat. Het is namelijk de bedoeling om de mosselen niet helemaal gaar te maken, maar alleen heel kort open te stomen.

Als de mosselen open zijn (ca 1-2 minuten), kun je de mosselen uit de pan scheppen en even laten afkoelen. Giet het kookvocht uit de pan door een fijne zeef in een andere pan en breng aan de kook. Laat het tot de helft inkoken en zet het apart.

2.     Haal nu voorzichtig het mosselvlees uit de schelpen zonder dat het beschadigt.

3.     Nu kun je beginnen met de marinade waarin je de mosselen verder gaart en conserveert.

Fruit eerst de sjalot, knoflook, wortel en bleekselderij aan in 2el olijfolie. Voeg na ca. 5 minuten het paprikapoeder toe en laat dit 1 minuut mee kleuren. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Geheel aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken op laag vuur.

4.     Pak een gesteriliseerde weckpot (of iets dergelijks) en doe daar het mosselvlees in. Giet de warme marinade eroverheen en laat afkoelen. Als het volledig is afgekoeld kun je de deksel dichtdoen en moet je het nog 24u in de koeling laten doortrekken. Je kan dit voor zeker 1 maand zo in de koeling bewaren!

5.     Serveer de mosseltjes in een klein schaaltje.

Tip: Heb je nog andere schaaldieren, vis of zelfs groenten over? Voeg ze dan toe. Zorg er alleen wel voor dat alles onder staat in de marinade.

De Bewuste Visweek is begonnen!

TGC | Beste Visrestaurant Amsterdam Centrum | The Good Companion | Beste Restaurant Jordaan | Visrestaurant in de Jordaan, Amsterdam Centrum | Oesters Visbar Amsterdam Centrum | Oysters and Seafood Amsterdam | Fish Amsterdam City Centre |  Seacuterie

Bewust kiezen voor een gezonde zee? Wij doen mee!

Van 23 t/m 29 september is de Bewuste Visweek. Keurmerken MSC en ASC slaan de handen ineen en organiseren de Bewuste Visweek. Een week die in het teken staat van het bewust kiezen van vis om zo samen aan een gezondere zee mee te werken. Let dus op als jij je visje koopt deze week! (en daarna) Waarop? Op een ASC of MSC keurmerk.

MSC en ASC, wat?

MSC is voor wildvangst vis, en ASC voor kweekvis. Twee aparte keurmerken die dus staan voor duurzame en verantwoorde visserij. Waarom? Bij wildvangst vis zijn net weer andere dingen belangrijk dan bij kweekvis. Zo let MSC vooral op overbevissing en de impact van de vistechniek. ASC is meer bezig met de condities waarin vis gekweekt wordt zoals gezondheid van de vis en voedsel.

RVW Nico en Niek Waasdorp 02.jpg

Waar onze vis vandaan komt?

Wij werken intensief samen met onze vis-companion Eco Seafood uit Ijmuiden. Vader Nico en zoon Niek zijn al jaren bezig met de visserij een stukje duurzamer maken. Als visleverancier zijn ze volledig MSC en ASC gecertificeerd!

Alle vis die wij binnen krijgen en op jouw bord ligt is dus gegarandeerd duurzaam en verantwoord! Dus bewust genieten kan bij ons!

MOSSEL DINSDAG

TGC | Beste Visrestaurant Amsterdam Centrum | The Good Companion | Beste Restaurant Jordaan | Visrestaurant in de Jordaan, Amsterdam Centrum | Oesters Visbar Amsterdam Centrum | Oysters and Seafood Amsterdam | Fish Amsterdam City Centre |  Seacuterie

Iedere dinsdag is het bij ons MOSSEL DINSDAG! Alle mossel gerechten voor maar €14,50!

Op onze kaart staan 3 verschillende gerechten met gestoomde mosselen. De klassieke mosselen in witte wijn, een mediterrane met venkel en tomaat en een lichtpittige oosterse variant met groene curry en kokos.

Wij krijgen bijna het hele jaar door mooie Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde. Dus ook al zit er geen ‘R’ in de maand, bij ons kan je ze gewoon bestellen. Tegenwoordig zijn er namelijk ook hangcultuur mosselen die veel sneller groeien omdat de schelpen dicht onder het wateroppervlakte hangen. Dat vinden wij natuurlijk niet erg!

De mosselen die wij serveren hebben het Zeker Zeeuws keurmerk, wat betekent dat de mosselen gegarandeerd uit Zeeland komen. Dat is namelijk niet altijd het geval.