Actieve tijd: 20min

Totale tijd: 24hrs

Aantal: 6-10 personen

Escabeche mosselen .

Recept Escabeche Mosselen van The Good Companion.  Escabeche mosselen, conserveren in een zure marinade in een glazen pot met aromatische kruiden en eventueel groenten, klaar om gekoeld te worden bewaard.

In ons restaurant is dit een typisch gerecht dat we af en toe maken als we nog vis of zeevruchten over hebben. Deze Spaanse manier van conserveren in een zure marinade houdt je verse producten minstens een maand lang fris! We begrijpen dat je waarschijnlijk geen restjes vis of mosselen hebt liggen, dus in dit recept beginnen we met het maken van verse gestoomde mosselen.

INGREDIËNTEN

Mosselen

-       1kg Mosselen
-       Kleine gehakte sjalot
-       ½ teentje knoflook, fijngehakt
-       200ml witte wijn

Escabeche

-       100 g sjalot, in blokjes gesneden
-       2 kleine wortelen
-       1 stengel bleekselderij
-       16 g knoflook, fijngehakt
-       8 plakjes citroen (ongeveer 1 grote citroen)
-       16 g paprika poeder (Spaans)
-       60ml witte wijnazijn
-       16 zwarte peperkorrels
-       Kookvocht van mosselen
-       8 g takjes rozemarijn
-       8 g takjes tijm
-       16 g laurierblad
-       16 g zout

VOORBEREIDING

  1. Begin met het stomen van de mosselen. Verwarm een pan met een groot oppervlak voor. Bak de sjalot en knoflook. Voeg na 1-2 minuten de mosselen toe en voeg de wijn toe. Stoom de mosselen tot ze net open gaan. We willen de mosselen niet koken, alleen de schelpen openen. Als de mosselen open zijn, laat je ze afkoelen. Passeer het kookvocht door een fijne zeef en zet terug op het vuur om met de helft te verminderen.

    Als de mosselen zijn afgekoeld, kun je ze voorzichtig uit de schelpen halen. Doe dit voorzichtig, want je wilt geen kapotte mosselen hebben. Het moet tenslotte niet alleen lekker zijn, maar er ook mooi uitzien.

  2. Nu gaan we verder met de marinade waarin we de mosselen gaan koken en conserveren.

    Bak de sjalot, knoflook, wortel en bleekselderij 5 minuten. Voeg de paprikapoeder toe, bak een minuut en voeg alle andere ingrediënten toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.

  3. Neem een gesteriliseerde pot en leg de mosselen hierin. Giet de warme marinade eroverheen en laat volledig afkoelen. Zodra het is afgekoeld, doe je de deksel erop en zet je het minimaal 24 uur in de koelkast. Je kunt het zo minstens een maand bewaren!

  4. Serveer de mosselen in een kleine kom.

    Tip: Heb je nog andere restjes vis, zeevruchten of zelfs groenten? Voeg ze gewoon toe, zorg er alleen voor dat de marinade genoeg is om alles te bedekken.